6 Şubat Pazartesi sabahı, Kahramanmaraş'ta büyüklüğü önce 7,4 olarak açıklanan fakat sonra 7,7 olarak güncellenen deprem bölgede büyük bir yıkıma yol açtı. Bu korkunç sarsıntıdan saatler sonra, 13:24'te, Maraş'ın Elbistan ilçesinde 7,5 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi.
Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'da da hissedildi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 16 Şubat saat 09:00 itibarıyla 36 bin 187 kişinin yaşamını yitirdiği, 108 bin 68 kişinin ise yaralandığı açıklandı.
Güncel ihtiyaç listesi
OHAL kararı
Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde 8 Şubat 2023 Çarşamba günü saat 01.00 itibarıyla 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi.
Tahliye toplanma alanları
AFAD, güncel tahliye noktalarını paylaştı:
Milletimizin başı sağ olsun
Depremde yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyor, daha fazla can kaybı olmamasını temenni ediyoruz.
Depremle ilgili AFAD, AKUT ve Türk Kızılay'ın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, son gelişmelerden ve ihtiyaç durumlarından haberdar olabilirsiniz.
Deprem sırasında neler yapılmalı?
Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Deprem Eğitimi El Kitabı'nda deprem esnasında yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:
"Deprem sırasında yapmamız gereken ilk şey olabildiğince sakin kalmak, diğerlerinin de sakin kalmalarına yardımcı olmak, kesinlikle panik yapmamaktır. Deprem öncesinde yapılacak tatbikatlar ve çalışmalar sakin kalmamızı, aynı zamanda hızlı ve doğru kararlar vermemizi sağlayacaktır.
Bir diğer yaklaşım ise; depreme nerede yakalanıldıysa "orada" (içerideyse içerde, dışarıdaysa dışarıda gibi) hızla doğru davranışları uygulamaktır.
Depremle ilgili genel davranış biçimini "Yat/Çök - Korun/Kapan - Tutun" hareketi oluşturur.
Yat/Çök: Küçük depremlerden farklı olarak, büyük bir deprem sırasında ayakta kalmak mümkün değildir. Bireylerin ayakta kalmaya çalışırken, hızlı salınım hareketleri nedeniyle çeşitli yönlere savrulması ve alınacak darbelerle yaralanmaları oldukça yüksek bir olasılıktır. Deprem hareketi sırasında yere yatılmış ya da çökülmüş olması halinde savrulma azalmaktadır. Bu nedenle bireylerin deprem olduğunu anladıkları zaman hızla emniyetli bir yerde "yatmaları" ya da "çökmeleri" önerilmektedir.
Yat: Yere yüzüstü yatma, ya da yan yatarak bacakları karına çekme (cenin) şeklindedir.
Çök: Özellikle masa altı gibi yerlerin tercih edildiği hallerde uygulanır. İki diz üzerine çökülerek vücut öne eğilir.
Korun/Kapan: Deprem sırasında çevremizden üzerimize düşecek ya da devrilecek cisimlere karşı kendimizi koruma durumunu ifade eder.
Korun: Özellikle baş bölgesinin korunması birinci önceliktir, yastık ya da başka bir cisimle başı 'korumak' gibi.
Kapan: Başımızı kollarımızın arasına alarak 'kapanmak'.
Tutun: Deprem sırasında salınan koltuk ve oturma grubu gibi ağır ve büyük cisimlere tutunarak onlarla beraber sallanabilir ve sizi ezmelerine engel olursunuz."